Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ve TCMB Başkan Yardımcısı Akçay Londra’da: “PKK’nın silah bırakması reformların önünü açacaktır”

Yeni Türkiye Gazetesi

Londra’da düzenlenen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) etkinliğinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “PKK’nın kendini feshetmesi kredi notu açısından olumlu bir adım olacaktır. PKK’nın silah bırakması, siyasi istikrarın sağlanmasına ve Türkiye’nin büyüme ile reformlara odaklanmasının yolunu açacak” dedi. Etkinlikte konuşan TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay ise, “Sıkı politika devam edecek, dezenflasyon sürecinin maliyetsiz olacağını beklemeyin. Biraz daha uzun süre sıkı kalmanın gerekebileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Londra’da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yıllık toplantıları kapsamında düzenlenen Türkiye panelinde konuştu.

Şimşek, “PKK lideri terör örgütüne dağılma, çözülme, silahsızlanma çağrısında bulundu. PKK’nın bir kongresi vardı ve olumlu bir yanıt verdiler, dağılmayı ve silahsızlanmayı kabul ettiler. Bu çok olumlu bir gelişme. Artık enerjimizi ve kaynaklarımızı terörle mücadeleye harcamayacağız. Enerjimizi ve paramızı Türkiye’nin demografik yapısının son derece elverişli olduğu ülkemizin doğu ve güneydoğusunu yeniden inşa etmeye harcayacağız, burası Türkiye’nin büyümesinin yeni motoru olacak. PKK’nın silah bırakması, siyasi istikrarın sağlanmasına ve Türkiye’nin büyüme ile reformlara odaklanmasının önünü açacaktır. Ayrıca, Suriye, Irak dahil olmak üzere tüm bölgeyi ayağa kaldırmamıza yardımcı olacaktır. Barış istikrarından herkes faydalanacaktır, çünkü refaha giden tek yol budur. Ayrıca Türkiye’nin demokratik yolculuğuna ve ülkemizin algısını iyileştirmeye yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.

“Bu süreç Türkiye’nin demokratik yolculuğuna da katkı sunacak”

Yatırımların devam ettiğini ve altyapı ile dijitalleşmenin öncelikli alanlar olduğunu belirten Şimşek, aynı zamanda şunları ekledi:

“Türkiye aynı zamanda güçlü bir imalat üssü. Hizmet ihracatında, özellikle dizilerde Türkiye dünyada 3. sırada. Jeopolitik riskler yıllardır büyümeyi baskılayan unsurlar olsa da ilerleyen dönemde bu riskler aynı zamanda Türkiye için fırsata dönüşebilir. Ukrayna ve Suriye’de kalıcı barış, bölgesel istikrarın önünü açabilir. Küresel parçalı görünümde karşı tek panzehir bölgesel entegrasyon. Türkiye’nin 50 yıldır süren PKK ile mücadelesi 1.8 trilyon dolara mal oldu. Bugün artık örgüt silah bırakmış durumda. Bu gelişme, Türkiye’nin enerjisini kalkınmaya yönlendirmesine olanak tanıyacak. Barış ve istikrar tüm bölgeye fayda sağlayacak bu süreç Türkiye’nin demokratik yolculuğuna da katkı sunacak.”

“Büyüme yavaş seyrediyor fakat bu durum kabul edilebilir”

Ekonomi programının yolunda olduğunu ve sonuç verdiğini vurgulayan Şimşek, “Programın özü fiyat istikrarı; enflasyon yüzde 75’ten yüzde 37’lere geriledi. Son dönemde yaşanan türbülans bazı soru işaretleri yarattı ancak petrol fiyatlarının düşmesi dezenflasyon sürecini destekliyor. Büyüme yavaş seyrediyor fakat bu durum kabul edilebilir; hedeflenen dengelenme gerçekleşiyor. Mali disiplin sürüyor; kamu harcamalarının GSYH’ye oranı sadece yüzde 25. Altın hariç cari dengede geçen yıl fazla verildi; bu yıl yüzde 2 açık öngörülüyor. Yapısal dönüşüm zaman alıyor ama dijital ve yeşil dönüşüm kararlılıkla devam ediyor. Program sürdükçe öngörülebilirlik ve yatırım ortamı güçlenecek” şeklinde konuştu.

“Biraz daha uzun sıkı kalmak zorunda kalacağız”

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay da, panelde yaptığı konuşmada, “Geçişkenlik mekanizmasını yeniden hayata geçirmek için çok uğraştık. Rezervlerimizi yeniden yavaş ve emin bir şekilde kazanıyoruz. Enflasyonun çekirdek dinamiği aşağı geldi. Önceki çeyreklerin büyüme performansına baktığımızda ekonomi iniş yapmadı. Sıkı politika devam edecek, dezenflasyon sürecinin maliyetsiz olacağını düşünmeyin. Biraz daha uzun süre sıkı kalmanın gerekebileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

 

Related Posts

Maliye Bakanlığı 67 milyar lira borçlandı

Maliye Bakanlığı, bugün gerçekleştirilen iki devlet tahvili ihalesinde yaklaşık 67 milyar TL borçlanmaya gitti.

İşsizlik fonunda toplanan milyarlar patronlara gitti: İşsizlerin yarısı maaşını alamadı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işsizlik oranının yüzde 7,9’a gerilediğini ve son 25 yılın en düşük düzeyine indiğini açıklarken, İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) verileri ise işten çıkartılan, işsiz kalan, işsizlik maaşı için başvuranlarda üç kata …

Milyonlarca emekliyi doğrudan ilgilendiriyor! Aylık bağlama oranları değişiyor! Teklif komisyona geldi

Ekonomik krizin ağır yükü altında ezilen emeklilere bir haber de meclisten geldi. Emekli aylıklarının hesaplama yönteminde yapılması planlanan değişiklik TBMM Komisyonuna geldi

Bakan Uraloğlu: 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Siber olaylara karşı Türkiye, Avrupa’da ve dünyada rol model olan ülkelerden bir tanesi. 17 milyon IP adresini sürekli tarıyoruz, her gün 24 saat. Günde yüzlerce zararlı büyük saldırı girişimini de engelliyoruz.” dedi.

Asgari ücret dolar karşısında pul oldu: 5 ayda 2 bin lira eridi

2025 yılı asgari ücreti ilk açıklandığında 628 dolara denk gelirken, Türk Lirası’ndaki değer kaybının etkisiyle 570 dolara kadar geriledi. TL cinsinden kayıp 2 bin lirayı aşarken, alım gücü üzerindeki baskı artıyor.

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …