Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ve TCMB Başkan Yardımcısı Akçay Londra’da: “PKK’nın silah bırakması reformların önünü açacaktır”

Yeni Türkiye Gazetesi

Londra’da düzenlenen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) etkinliğinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “PKK’nın kendini feshetmesi kredi notu açısından olumlu bir adım olacaktır. PKK’nın silah bırakması, siyasi istikrarın sağlanmasına ve Türkiye’nin büyüme ile reformlara odaklanmasının yolunu açacak” dedi. Etkinlikte konuşan TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay ise, “Sıkı politika devam edecek, dezenflasyon sürecinin maliyetsiz olacağını beklemeyin. Biraz daha uzun süre sıkı kalmanın gerekebileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Londra’da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yıllık toplantıları kapsamında düzenlenen Türkiye panelinde konuştu.

Şimşek, “PKK lideri terör örgütüne dağılma, çözülme, silahsızlanma çağrısında bulundu. PKK’nın bir kongresi vardı ve olumlu bir yanıt verdiler, dağılmayı ve silahsızlanmayı kabul ettiler. Bu çok olumlu bir gelişme. Artık enerjimizi ve kaynaklarımızı terörle mücadeleye harcamayacağız. Enerjimizi ve paramızı Türkiye’nin demografik yapısının son derece elverişli olduğu ülkemizin doğu ve güneydoğusunu yeniden inşa etmeye harcayacağız, burası Türkiye’nin büyümesinin yeni motoru olacak. PKK’nın silah bırakması, siyasi istikrarın sağlanmasına ve Türkiye’nin büyüme ile reformlara odaklanmasının önünü açacaktır. Ayrıca, Suriye, Irak dahil olmak üzere tüm bölgeyi ayağa kaldırmamıza yardımcı olacaktır. Barış istikrarından herkes faydalanacaktır, çünkü refaha giden tek yol budur. Ayrıca Türkiye’nin demokratik yolculuğuna ve ülkemizin algısını iyileştirmeye yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.

“Bu süreç Türkiye’nin demokratik yolculuğuna da katkı sunacak”

Yatırımların devam ettiğini ve altyapı ile dijitalleşmenin öncelikli alanlar olduğunu belirten Şimşek, aynı zamanda şunları ekledi:

“Türkiye aynı zamanda güçlü bir imalat üssü. Hizmet ihracatında, özellikle dizilerde Türkiye dünyada 3. sırada. Jeopolitik riskler yıllardır büyümeyi baskılayan unsurlar olsa da ilerleyen dönemde bu riskler aynı zamanda Türkiye için fırsata dönüşebilir. Ukrayna ve Suriye’de kalıcı barış, bölgesel istikrarın önünü açabilir. Küresel parçalı görünümde karşı tek panzehir bölgesel entegrasyon. Türkiye’nin 50 yıldır süren PKK ile mücadelesi 1.8 trilyon dolara mal oldu. Bugün artık örgüt silah bırakmış durumda. Bu gelişme, Türkiye’nin enerjisini kalkınmaya yönlendirmesine olanak tanıyacak. Barış ve istikrar tüm bölgeye fayda sağlayacak bu süreç Türkiye’nin demokratik yolculuğuna da katkı sunacak.”

“Büyüme yavaş seyrediyor fakat bu durum kabul edilebilir”

Ekonomi programının yolunda olduğunu ve sonuç verdiğini vurgulayan Şimşek, “Programın özü fiyat istikrarı; enflasyon yüzde 75’ten yüzde 37’lere geriledi. Son dönemde yaşanan türbülans bazı soru işaretleri yarattı ancak petrol fiyatlarının düşmesi dezenflasyon sürecini destekliyor. Büyüme yavaş seyrediyor fakat bu durum kabul edilebilir; hedeflenen dengelenme gerçekleşiyor. Mali disiplin sürüyor; kamu harcamalarının GSYH’ye oranı sadece yüzde 25. Altın hariç cari dengede geçen yıl fazla verildi; bu yıl yüzde 2 açık öngörülüyor. Yapısal dönüşüm zaman alıyor ama dijital ve yeşil dönüşüm kararlılıkla devam ediyor. Program sürdükçe öngörülebilirlik ve yatırım ortamı güçlenecek” şeklinde konuştu.

“Biraz daha uzun sıkı kalmak zorunda kalacağız”

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay da, panelde yaptığı konuşmada, “Geçişkenlik mekanizmasını yeniden hayata geçirmek için çok uğraştık. Rezervlerimizi yeniden yavaş ve emin bir şekilde kazanıyoruz. Enflasyonun çekirdek dinamiği aşağı geldi. Önceki çeyreklerin büyüme performansına baktığımızda ekonomi iniş yapmadı. Sıkı politika devam edecek, dezenflasyon sürecinin maliyetsiz olacağını düşünmeyin. Biraz daha uzun süre sıkı kalmanın gerekebileceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

 

Related Posts

İran-İsrail çatışması petrolü vurdu: Fiyatlar sert yükseldi!

Ortadoğu’da tırmanan gerilim enerji piyasalarını etkiledi. İsrail’in İran’a yönelik hamleleri sonrası piyasalarda hareketlilik arttı. Petrol fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıların dikkatini bölgeye çevirdi.

Merkez Bankası rezervi swaplar hariç 5 haftada 18,8 milyar dolar arttı

Resmi rezerv varlıklarının toplamında artış yaşandı

Euro için yeni hedef fiyatı açıklandı

Dolar, döviz sepeti karşısında son üç yılın en düşük seviyesine, euro karşısında ise son üç buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi. Ballinger Group’tan Kyle Chapman, tarife belirsizliğinin doların daha da düşmesine neden olabileceğini öne sürdü …

Air India’nın 242 kişilik uçağı düştü: Boeing tepeteklak oldu!

Şirketin New York borsasında işlem gören hisseleri, Hindistan’ın Gucerat eyaletinin Ahmedabad kentindeki havaalanı yakınlarında bir Air India uçağının düşmesinin ardından açılış öncesi işlemlerde yüzde 8’e yakın değer kaybetti. Hint medyasındaki …

Merkez Bankası rezervleri 56 milyar dolarlık kaybın 16’sını geri kazandı

19-24 Mart arasında büyük kayıp yaşayan TCMB rezervleri üst üste beş haftadır kayıplarını geri kazanıyor. Net rezervlerde mart ayındaki devasa kaybın 16 milyar doları geri alındı, net pozisyon pozitif bölgeye geçti.

Euro rekor kırdı: Gerilim tırmandıkça dengeler şaştı

ABD dolarının küresel piyasalarda zayıflaması, Euro’da yukarı yönlü hareketi tetikledi. ABD ve İran gerilimi altın fiyatlarını yukarı yönlü harekete geçirirken Euro/TL kuru da yeni tarihi zirvesine ulaştı. EURO REKOR KIRDI Bir aya yakın zamanda …