Irak’tan Suriye Geçiş Hükümeti’ne Arabuluculuk Çabası

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid: Suriye Geçiş Hükümeti ve SDG Arasında Arabuluculuk Çabaları Olumlu Sonuçlanmadı

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, ülkesinin Suriye geçiş hükümeti ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında yaptığı arabuluculuk çabalarının olumlu bir sonuç vermediğini açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Sky News Arabia TV’ye verdiği röportajda Reşid, iki grup arasındaki anlaşmazlıkları giderme amacıyla ülkesinin arabulucu rolü üstlendiğini belirtti.

Ne yazık ki, Reşid “olumlu bir sonuç alamadıklarını” ekledi.

SDG’nin omurgasını, Suriye’deki Kürt Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı Halk Koruma Birlikleri (YPG) oluşturuyor. Ankara ise YPG’nin PKK ile aynı örgüt olduğunu iddia ediyor.

BBC Monitoring İzleme Servisine göre, Irak Cumhurbaşkanı röportajda, Irak’ın Suriye sınırında “terörist grupların” varlığı konusundaki “çekincelerini” dile getirdi. Reşid, bu grupların sınırı terör eylemleri için kullanmamasını umduklarını belirtti.

Irak’ın sınırlarını güvence altına almak için “ciddi” adımlar attığını da vurgulayan Reşid, aynı zamanda Suriye’deki değişikliklerin tüm toplum bileşenlerini kapsamasını umut ettiğini ve Suriye’nin iç işlerine karışmamanın önemini vurguladı.

Barzani: ‘Suriye’deki Kürtler Önce İçeride Birleşmeli’

SDG Komutanı Mazlum Abdi’nin, 16 Ocak’ta Irak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) lideri Mesud Barzani ile görüşmek üzere Erbil’e gittiği bildirildi. Suriye Kürtlerine odaklanan Kuzey Basın Ajansı (NPA), Barzani ve Abdi’nin görüşmesinde Suriye’nin kuzeyindeki durumun ele alındığını aktardı.

NPA’ya göre, ikili, Suriye’deki Kürt gruplarının hiçbir dış müdahale olmadan ve barışçıl yollarla kaderlerini belirleyebilmeleri gerektiğini vurguladı. Her iki tarafın da Kürt gruplarının birleşmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

Barzani, 24 Ocak’ta Shams TV’de yayımlanan röportajında, Suriye’deki yeni yetkililerin Kürt haklarını tanıması gerektiğini ve bu ifadeleri somut eylemlere dönüştürmelerini istedi. KDP yanlısı Kurdistan24 kanalına göre, Barzani, “Suriye’deki Kürtlerin önce içeride birleşmeleri ve ardından taleplerini toplu olarak Şam’a sunmaları gerektiğini” belirtti.

KDP lideri, PKK’nın Suriye’deki varlığının önemli bir sorun olduğunu ve Türkiye’nin müdahalesi için gerekçe sağladığını dile getirerek dış müdahalelere karşı olduğunu yineledi.

Related Posts

On beş yaşındaki çocuk kazayla ablasını öldürdü

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde 19 yaşındaki genç kız, kardeşinin oynadığı tabancanın ateş alması sonucu hayatını kaybetti.

Elazığ’da inançlar buluştu, dualar Ferdi Zeyrek için yükseldi

CHP Elazığ İl Başkanlığı, hayatını kaybeden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek için Mevlid-i Şerif programı düzenledi. Programda cami müezzinleri ve Cemevi dedeleri birlikte dua etti.

ABD’de skandal görüntü! Soru soran senatöre ters kelepçe

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem’in, Los Angeles’ta Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) operasyonlarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında soru sormak isteyen California’nın Demokrat Senatörü Alex Padilla zorla dışarı çıkarıldı. Padilla daha sonra FBI tarafından yere yatırılarak ters kelepçeyle gözaltına alındı.

Türk ve Yunan dışişleri bakan yardımcıları Siyasi Diyalog Toplantısı kapsamında bir araya geldi

Türk ve Yunan dışişleri bakan yardımcıları Siyasi Diyalog Toplantısı kapsamında bir araya geldi

Son dakika… Hindistan’da uçak düştü: 100’den fazla yolcu taşıyordu

Hindistan’da 100’den fazla yolcunun bulunduğu yolcu uçağının düştüğü bildirildi.

Danimarka, ABD üslerine onay verdi

Danimarka merkezli DR’ın haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump göreve gelmeden önce iki ülke arasında 2023’te imzalanan “Savunma İşbirliği Anlaşması” Parlamento’da oylamaya sunuldu. Trump’ın, Grönland’ın “kontrolüne sahip olma” isteği nedeniyle …