Ege’deki ‘deprem fırtınası’ korkuttu! Uzmanlar değerlendirdi: Etkilerini takip edeceğiz

Ege Denizi’nde 28 Ocak’tan bu yana ‘deprem fırtınası’ yaşanıyor; komşuda üst düzey önlemler alınırken Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceği ise merak ediliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, depremlerin 2 bin 500 kilometrekarelik bir alan içerisinde hala devam ettiğini, sismik hareketlerde de belirgin bir artışın dikkati çektiğini anlattı.

Enstitüsü olarak bölgeyi 7 gün 24 saat izlediklerini aktaran Özel, “Burası Ege Denizi’nin güneyinde, Helenik Yayı ve Afrika Plakası’nın, Avrasya Plakası’nın altında aktif bir dalma-batma zonu… Buralar 2,5 yıldır aslında hareketli. Akdeniz’de de sürekli kaydediyoruz ama bu depremlerin frekansları çoğalmaya başladı” dedi.

Özel, tarih boyunca bölgede çok sayıda deprem ve büyük patlamalar yaşandığını, bazılarının tsunamiye neden olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Benzer bir etkinlik 2011-2012 yıllarında da kaydedilmiş, volkanik aktivite dönemleri olmuş. Bölgenin sürekli olarak bir jeodinamik hareketlilik içinde olduğunu biz zaten biliyoruz. Son yüzyıldaki aktivitesi bölgedeki sismik hareketlerle doğrudan ilişkili. Ancak bunlar normal faylarla, dışa yatımlı faylarla uyumlu. Biz, 4 tane büyük depremin kaynak mekanizmalarını da çözdük. Tektonik faktörlerin etkili olduğunu söyleyebiliriz, böyle değerlendirebiliriz. Aktivitenin deprem fırtınası şeklinde seyretmesinde bölgenin volkanik özelliklerinin de etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak aktivitenin doğrudan bir volkan hareketliliği gösterip göstermediğine ilişkin elimizdeki verilerle kesin bir şey söylemek mümkün değil.”

Özel, gelecekte bölgede hem sismik hem de volkanik olayların gerçekleşme olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

Bundan dolayı çok disiplinli bir izleme sistemiyle burasının sürekli gözlenmesi gerektiğini kaydeden Özel, şöyle konuştu:

“Türkiye’de acil bir durum görülmüyor ama gelişmeleri yakından izliyoruz. Aktivitenin seyrine göre değerlendirmeye devam etmekte fayda olduğunu düşünüyoruz. Bunlar, Marmara Bölgesi’ni etkileyecek faktörler değiller. Türkiye’de güneybatıya etkilerini değerlendirmek de aktivitenin nasıl devam edeceğine bağlı. Şu andaki mevcut aktivite, Girit’in kuzeyi ve Türkiye’nin güneybatısı arasında yer alan bir hat. Böyle bir şeyin bütün Marmara’yla tek bir bağlantısı olamaz.” diye konuştu.

‘4 VE ÜZERİ 500’DEN FAZLA DEPREM’

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise depremin olduğu lokasyonun önemine işaret ederek, bir haftadan beri bölgede bir kısmı 4 ve üzeri olan 500’den fazla depremin yaşandığını söyledi.

Bölgedeki Santorini Adası’nın volkanik olduğunu dile getiren Ersoy, “Zamanında da insanlık tarihi içerisinde faaliyete geçmiş, yıkımlar yapmış, tsunami de oluşturmuş önemli bir ada. Bunun hemen yanında oluyor” dedi.

Santorini’nin yanındaki Amargos Adası’nda, 1956’da deniz içerisinde yaşanan büyük bir depremin tsunamiye ve 5 metrenin üzerinde dalgalara neden olduğuna işaret eden Ersoy, burada hem volkanik hem tektonik depremlerin hem de tsunaminin oluşabildiğini bildirdi.

Ersoy, bölgede oluşabilecek üçlü tehlikeye dikkati çekerek, “Bu bakımdan bölgeyi sürekli izliyoruz, aktivitelere bakıyoruz. Aynı şekilde Yunanistan Krizi Merkezi de izliyor, bazı uyarılarda bulunuyor. Bizi ilgilendiren tarafı olan Bodrum ile Muğla’nın kıyılarına yakın olması nedeniyle oluşabilecek bir deprem ya da tsunaminin etkileri açısından takipteyiz” diye konuştu.

Ege Denizi’ndeki deprem fırtınasını AFAD’ın da izlediğini vurgulayan Ersoy, yanlış bilgilendirme olmaması açısından zaman zaman gerekli açıklamaların yapıldığını anlattı.

Ersoy, “Bu tam bizim olayımız olmadığı için kriz merkezinin Yunanistan’da, adada kurulmuş olması çok normal” değerlendirmesini yaptı.

Yunanistan’da kurulan merkezin mantıkIı uyarılarda bulunduğunu kaydeden Ersoy, “Bu deprem fırtınasının İstanbul ve Anadolu’nun herhangi bir yeriyle ilgisi yok, tetiklemesi falan da mümkün değil. Öyle bir şeyler söyleniyorsa tamamen yanlış ve spekülatif” bilgisini verdi.

Related Posts

Hatay’daki yangınlarla ilgili son gelişmeleri Bakan Yumaklı duyurdu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hatay’ın merkez Antakya ilçesi Karaali Mahallesi’nde dün başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle çevre mahallelere yayılan orman yangınını söndürme çalışmalarını yerinde inceledi. Yumaklı, yangının enerjisinin düşürüldüğünü ve soğutma çalışmalarına geçildiğini açıkladı.

Trump’tan Musk’a tehdit: “Belki onu sınır dışı ederiz!’

Trump, Musk’ın elektrikli araç işindeki ayrıcalıklarını kaybetmesinden dolayı üzgün olduğunu ve çok daha fazlasını kaybedebileceği konusunda uyardığını söyledi. Donald Trump, Tesla kurucusunun “harika” harcama tasarısını eleştirmesinin ardından Elon …

Gözaltındaki CHP’li başkan Cemil Tugay iddiasını yalanladı

CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, gözaltına alınma sürecinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay hakkında konuştuğu iddialarının gerçek olmadığının altını çizdi.

Nagehan Alçı: Kurultay davasında erteleme kararı Kılıçdaroğlu ve hükûmeti memnun etti, CHP yönetiminin eli kolu bağlandı

Nagehan Alçı: Kurultay davasında erteleme kararı Kılıçdaroğlu ve hükûmeti memnun etti, CHP yönetiminin eli kolu bağlandı

İsrailli yazar da ‘soykırım’ dedi

İSRAİL’de muhalif Haaretz gazetesinin yazarı Gideon Levy, kaleme aldığı yazısında Gazze’de yardım kuyruğundaki sivillerin kasten öldürülmesinin artık “yanlışlıkla” açıklanamayacağını; bunun “soykırım niyetiyle yapılan sistematik bir katliam” olduğunu vurguladı.

Dünyanın en zengin insanının düğününde bu fotoğraf konuşuldu

Dünyanın en zengin insanı ve Amazon’un kurucusu Jeff Bezos ile eski gazeteci Lauren Sanchez, Venedik’te üç gün süren bir düğünle evlendi. Dünyanın en ünlü isimlerinin yer aldığı düğünde bir kare, çok konuşuldu…