Dünya’ya benzeyen ‘gizemli’ parçanın kaynağı bulundu: Sadece birkaç bin yıllık

Astronomlar, Ay’dan Kopan ‘Mini-Ay’ı İnceledi

Astronomlar, yakın zamanda gözlemlenen ve ‘mini-ay’ olarak adlandırılan ‘2024 PT5’ adlı gök taşının, Ay’dan kopmuş bir parça olabileceğini belirtti. ‘2024 PT5’, 10 metre çapında ve Güneş yörüngesinde ilerleyen bir gök cismi olarak tanımlandı. Yörünge yapısının Dünya’ya benzediği ve bu nedenle gökyüzü bölgesinden gelmiş olabileceği bildirildi. İlk olarak 7 Ağustos’ta ATLAS teleskop sistemleri tarafından gözlemlenen nesnenin, Ay’dan kopan ve binlerce yıl öncesine dayanan bir parça olabileceği düşünülüyor.

Dr. Teddy Kareta ve ekibi, Lowell Keşif Teleskobu ve NASA’nın Hawaii’deki Kızılötesi Teleskop Tesisi’ni kullanarak yaptıkları incelemelerde, gök taşının Ay yüzeyinden toplanan kayaçlara çok benzediğini kaydetti. Kareta, ‘2024 PT5’in, Ay’dan gelen silikat minerallerle uyum gösterdiğini ve sadece birkaç bin yıllık bir yaşa sahip gibi göründüğünü söyledi. Kareta, bu bulgunun nadir ancak büyüyen bir Ay’dan kopan gök taşı popülasyonuna ışık tuttuğunu da ifade etti.

UZAY ENKAZI MI?

Araştırmacılar, bu gök taşının uzay enkazı olmadığını anlamak için hareketlerini inceledi. NASA uzmanları, ‘2024 PT5’in, gök taşı hareketine uygun yoğunluk ve davranış gösterdiğini onayladı. ‘2024 PT5’, Ay’dan kopan ve Dünya benzeri yörüngeye sahip ikinci nesne olarak kayıtlara geçti.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar: Beyin kanser hücresini öldüren keşfimiz için maddi destek bulamıyoruz

“İnsanlarda kullanılabilmesi için iki yıl boyunca klinik deneylerde yan etkilerini araştırmamız gerekiyor”

Antarktika’da bulunan göktaşı tüm cevapları değiştirecek

Bilim insanlarının uzun süredir benimsediği teoriye göre Dünya’daki suyun büyük kısmı, gezegen oluştuktan sonra dış Güneş Sistemi’nden gelen gök cisimleri tarafından taşındı. Ancak Antarktika’da bulunan bir göktaşına yapılan analiz, bu görüşü sarsabilir.

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir