Dolar ezilince yatırımcı mevduata koştu: Aylık kazanç 37 bin lirayı buldu

Yüksek Faizli TL Mevduat Yatırımcıların Yeniden Gözdesi

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri konusundaki kararları sonrası piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, yatırımcıları harekete geçirdi. Yaşanan çakılmalar, altın ve Bitcoin gibi varlıklardaki dalgalanmaların yanı sıra, Türk Lirası mevduatlarının cazibesi arttı. Yatırımcılar, güvenlik arayışında yüksek faizli TL mevduatlarına yöneliyor.

Mevduat faizlerindeki yükselişte önemli bir etken de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 46’ya yükseltmesi oldu. Bu kararla birlikte bankalar da mevduat faiz oranlarını artırarak, yatırımcıları cezbetmeye çalışıyor. Bazı bankalar, müşterilerine hoş geldin faizi adı altında yüzde 52’ye kadar faiz sunuyor.

KİM NE KADAR KAZANIYOR?

NTV’nin haberine göre, yüzde 50 faiz oranıyla 100 bin TL’yi 1 aylık mevduata yatıran bir yatırımcı, vade sonunda yaklaşık 3.700 TL faiz elde edebilir. Aynı şartlarda 1 milyon TL’yi değerlendiren bir yatırımcı ise aylık yaklaşık 37.200 TL kazanabilir.

BİR YILDA YÜZDE 63’E VARAN KAZANÇ MÜMKÜN

Faiz oranları sabit kaldığı sürece, mevduatta birikimini her ay anapara+faiz olarak yenileyen bir müşteri, yıl sonunda yaklaşık yüzde 63 bileşik faiz kazanç elde edebilir. 1 milyon TL’lik yatırım, yıl sonunda brüt olarak 1 milyon 632 bin TL’ye ulaşabilir. Net kazanç ise stopaj oranlarına göre değişiklik gösterebilir.

FONLAR GÜÇSÜZ, BORSA ZAYIF, DÖVİZ GERİ PLANDA

Yatırım fonları zayıf performans sergilerken, Borsa İstanbul’da düşüş eğilimi devam ediyor. Dolar ve euro gibi döviz kurları ise mevduat faizlerinden daha düşük getiri sağlıyor. Altın fiyatları ise kısa vadeli dalgalanmalarla yatırımcıları endişelendiriyor.

Genel olarak, likiditeyi korumak isteyen yatırımcılar için yüksek faizli TL mevduatlar, güvenli bir liman olarak öne çıkıyor.

Related Posts

Yeni kriz kapıda! Türk Lirası’nda ABD Çin alarmı…

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bugün İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşmeler, küresel piyasaları yakından ilgilendiriyor. Uluslararası ekonomik sistemin yeniden dengelenmesi hedefiyle yapılacak bu temaslar dolar endeksini etkileyecek. Doların dünyadaki değerinin yılbaşındaki seviyelere çıkmasının ise Türk Lirası’nda büyük baskı oluşturması bekleniyor.

AB’den Ukrayna’ya yeni kredi ödemesi

AB’nin, G7 girişimi kapsamında Ukrayna’ya 1 milyar avroluk yeni kredi ödemesi yaptığı bildirildi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Ekonomiden Sorumlu Üyesi Valdis Dombrovskis, AB’nin, Ukrayna’yı siyasi, mali, ekonomik ve askeri olarak desteklemeye …

Asgari ücrete ara zam açıklaması

TÜRK-İŞ’in Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrete ara zam da dahil milyonları ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Atalay, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında gazetecilerin “Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?” sorusuna, ilgili komisyonun …

Karahan, TÜİK’i kurtarmak isterken gerçeği itiraf etti: İkinci iş arayanların sayısı artmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ekonomiye ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yaptı. Karahan burada milletvekillerinin de sorularını yanıtladı. Vekiller Karahan’a Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından …

Merkez Bankası rezervleri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 2 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 519 milyon dolar azalışla 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

ABD’deki Google davası Türkiye’yi de etkileyecek

ABD’de Google’a karşı açılan tekel karşıtı davasında sona yaklaşılırken, şirketin bölünmesine yol açabilecek yapısal önlemler masada. Davanın sonucu, yalnızca küresel teknoloji devlerini değil, Türkiye’deki dijital rekabet düzenlemelerini de doğrudan etkileyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir