Büyüleyici görüntüler: Yıldızlararası tozun gizemi aydınlanıyor

Süpernova Patlamasının Aydınlattığı Yıldızlararası Tozun Gizemi Ortaya Çıkıyor

Süpernova patlamasının yaydığı ışık, çevredeki toz bulutlarına çarparak onları ısıtıyor ve kırmızımsı bir parlama oluşturuyor. Ancak bu yapılar o kadar ince ve parıltıları o kadar soluk ki, bugüne kadar tam anlamıyla gözlemlenememişti. JWST’nin kızılötesi ışığı algılama yeteneği sayesinde, artık yıldızlararası ortamın karmaşık yapısı da ortaya çıktı.

JWST’nin dikkat çeken görüntülerinden biri, Cassiopeia A’ya yakın bir toz bulutundaki değişimlerin günler içinde nasıl gerçekleştiğiydi. NASA, Ağustos ve Eylül 2024’te JWST ile aynı bölgeyi yeniden görüntüleyerek ışığın toz tabakaları boyunca ilerleyerek ahşap damarlarını andıran desenler oluşturduğunu belirledi. Bu olağanüstü fenomen, “ışık yankısı” olarak adlandırılıyor.

Daha önce Spitzer Uzay Teleskobu tarafından tespit edilen bu bölgedeki ışık yankıları, JWST’nin sunduğu detayları yakalayacak seviyede değildi. Bu nedenle astronomlar, yeni görüntüler karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadı. California Teknoloji Enstitüsü’nden astronom Jacob Jencson, “Bu kadar detaylı bir yapı görmeyi beklemiyorduk” dedi.

İlginç bir şekilde, bu toz tabakalarının uzayda manyetik alan çizgileri boyunca dizilmiş olabileceği ihtimali var. Eğer böyleyse, ışık yankılarının incelenmesi, uzaydaki manyetize türbülansın anlaşılmasına yeni bir pencere açabilir.

Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nden astronom Armin Rest, bu keşfi “astronomik bir tıbbi tomografi taraması” olarak nitelendiriyor. Farklı zamanlarda çekilmiş üç ayrı görüntü, yıldızlararası ortamın 3D yapısının haritalandırılmasına olanak tanıyacak.

Related Posts

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar: Beyin kanser hücresini öldüren keşfimiz için maddi destek bulamıyoruz

“İnsanlarda kullanılabilmesi için iki yıl boyunca klinik deneylerde yan etkilerini araştırmamız gerekiyor”

Antarktika’da bulunan göktaşı tüm cevapları değiştirecek

Bilim insanlarının uzun süredir benimsediği teoriye göre Dünya’daki suyun büyük kısmı, gezegen oluştuktan sonra dış Güneş Sistemi’nden gelen gök cisimleri tarafından taşındı. Ancak Antarktika’da bulunan bir göktaşına yapılan analiz, bu görüşü sarsabilir.

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir