Ailece sinemaya gitmek lüks oldu!

Kültür Harcamaları ve Lüks Eğlence Etkinlikleri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ait kültür harcamaları verilerini açıkladı. Bu verilere göre, kültür ve eğlence alanında yapılan harcamaların payı giderek azalırken, özellikle sinema, konser ve tiyatro gibi etkinlikler, artan bilet fiyatları nedeniyle lüks hâline geldi.

Sözcü’den Belce Örü’nün TÜİK’in Kültür Ekonomisi ve Kültürel İstihdam İstatistikleri üzerine hazırladığı habere göre, artan yaşam maliyetleri ve ekonomik zorluklar nedeniyle kültürel etkinlikler artık aile bütçelerinde daha az yer kaplamaya başladı. 2023’te kültürel harcamalar toplamda 276 milyar 338 milyon 253 bin TL’ye ulaştı. Ancak bu harcamaların Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasılasına oranı yalnızca yüzde 1 olarak kaydedildi. Hanehalklarının kültür harcamalarında ise ilk sıraları veri işleme ekipmanları yüzde 22, televizyon ve televizyon ekipmanları yüzde 21 ve kitaplar yüzde 15 ile aldı. Sinema, tiyatro ve konser gibi kültürel etkinliklere yapılan harcamalar ise yalnızca yüzde 4.5’lik bir payla listenin gerisinde kaldı.

Aralık ayında, eğlence ve kültür harcamalarındaki enflasyon, tüketici fiyat endeksini (TÜFE) yüzde 1.46 aşarak dikkat çekti.

Sinema biletleri 245 TL’den başlayıp 450 TL’ye kadar çıkarken, bir sinema salonunda patlamış mısır ve içecek almayı hayal etmek dahi zorlaşıyor. Bir kişi için, taze mısır ve içecek içeren en düşük menü fiyatı 210 TL’den başlıyor. Örneğin, 4 kişilik bir aile için sinemaya gitmek, en düşük fiyatlarla bile 1.800 TL’yi aşan bir bütçeye mal olabiliyor.


Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor – Bakterin Kadar Yaşa

Related Posts

Merkez bankaları yılın ilk yarısında parasal gevşemeyi hızlandırdı

Dünya genelinde enflasyonla mücadele sürerken, yılın ilk yarısında dünyanın önemli merkez bankalarından bazıları parasal gevşemelerini hızlandırdı.

Türkiye’nin dev firması da batıyor: 1 yılı kaldı

Ekonomik koşullar konkordato ilanlarını ve iflas haberlerini çoğaltıyor. Finansman ve yüksek faiz birçok firmanın belini bükerken, büyük şirketler bir bu koşullarda ayakta durmakta zorlanıyor. Her geçen gün yeni bir iflas ya da konkordato haberi …

Gazilere yüzde 50 doğal gaz indirimi

‘Terörsüz Türkiye’ kapsamında çalışmalar devam ederken sürece karşı çıkılmaması için iktidar bir adım attı ve şehit aileleri ve gazilere doğal gaz indirimi getirdi.

Tesla’da işler kesat: Satışlar %60 azaldı

Alman Karayolu Trafik Kurumu KBA’nın verilerine göre Tesla, Haziran ayında Almanya’da 1.860 araç sattı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60’lık ciddi bir gerilemeye işaret ediyor. 2025’in ilk yarısında ise Tesla satışları yüzde 58,2 …

TÜPRAG 2 milyar dolarlık yatırımla altın üretimindeki payını yüzde 25’e ulaştırdı

TÜPRAG bünyesinde faaliyet gösteren Efemçukuru Altın Madeni’nde bugüne kadar 165 ton altın üretilirken, ana şirketin yaptığı toplam yatırım ise 2 milyar dolara ulaştı. Efemçukuru Altın Madeni Genel Müdürü Onur Demir, TÜPRAG’un sağladığı 1380 kişilik istihdamın yüzde 80’inin yerel işgücünden oluştuğunu kaydetti. yatırım tutarının 2 milyar dolara ulaştığını dile getiren Demir, 2006’dan bu yana 165 ton altın üretildiğini, Türkiye’deki toplam altın üretiminin yüzde 25’inin TÜPRAG tarafından gerçekleştirildiğini aktardı.

Bedelli askerlik ücretine zam yapıldı: Yeni tutar belli oldu!

Memur maaşlarına yapılan zam sonrası bedelli askerlik ücretinde artış yaşandı. Yeni zam oranları ve güncel bedelli askerlik tutarı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Konuyla ilgili gelişmeler önümüzdeki günlerde netleşecek.