Karadeniz Balıkçılar Sezona Hazırlanıyor

Trabzon’da Balıkçılar Yeni Sezona Hazırlanıyor

Karadeniz’de 1 Eylül’de başlayacak olan yeni balık avı sezonu öncesi, balıkçılar teknelerinin bakımını sürdürüyor. Trabzon’un Çarşıbaşı ilçesinde bulunan Yoroz limanında teknelerin bakımı devam ederken, balıkçılar yeni sezona umutlu bir şekilde hazırlanıyorlar. Ancak şu ana kadar balığın bol olacağına dair bir işaret alamamış durumdalar. Ağ bakımının büyük ölçüde tamamlandığını belirten balıkçılar, sezonun palamut avı ile başlayacağını ve tayfa bulma konusunda zorluk yaşadıklarını ifade ettiler.

Tekne sahibi Emrehan Köroğlu, ağ işlerini tamamladıklarını ve şu anda boya çalışmalarına yoğunlaştıklarını söyledi. “Ağ işlerimizi bitirdikten sonra boya işlemlerine geçtik. Boya işlemlerimizin yaklaşık bir ay süreceğini tahmin ediyoruz. Sezon başlamadan önce tüm hazırlıklarımızı tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

Yeni sezonla ilgili beklentilerini paylaşan Köroğlu, “Eğer palamut bol olursa, bir sonraki sezon pek verimli olmayabilir. Şu an için elimizde net bir işaret yok. Zonguldak civarından kısmi haberler alıyoruz ancak kesin bir durum söylemek henüz zor” şeklinde konuştu.

Yeni neslin balıkçılığa olan ilgisinin azaldığını belirten Köroğlu, “Günümüzde gençler bu mesleğe ilgi göstermiyor. Firmalar, eleman açığını doldurmak için çeşitli yollar buluyor. Biz sezonda yaklaşık 35-40 kişiyle çalışıyoruz. Gençler bu mesleği seçmek istemiyor çünkü uzun çalışma saatleri ve düzensiz yaşam koşulları onları caydırıyor. Ekonomik anlamda avantajlı olsa da, bu mesleği seçen gençlerin sayısı giderek azalıyor” şeklinde konuştu.

Balık avında teknolojinin önemli bir rol oynadığını vurgulayan Köroğlu, “Teknemizden ayrıldıktan sonra, balıkların nerde olduğunu tespit ettiğimizde hedefimize doğru yol alıyoruz. Hopa’dan Bulgaristan sınırına kadar balık izi takip ediyoruz. Gelişen teknoloji sayesinde balık avlamak artık daha kolay hale geldi. Bu da çalışma süresini olumlu yönde etkiledi. 30 yıl öncesine göre büyük bir fark var” şeklinde konuştu.

Tekne sorumlusu İsmail Çift ise, boya, raspa ve temizlik gibi işlemleri sürdürdüklerini belirtti. “Şu anda genel bakım, boya, raspa ve temizlik işlerine odaklandık. Ağ bakımını genelde sezon içerisinde yapıyoruz. Sezon sonuna yaklaştıkça tayfa sayısı arttığı için o zaman bu işleri hallediyoruz. Gençler arasında bu işi yapanların sayısı oldukça azaldı. Geçen sezon güzeldi, umarım bu sezon da öyle olur. Sezona palamut ve istavrit avı ile başlayacağız, ardından hamsiye döneceğiz. Gençlerin ilgisi azaldı, yeni yetişenler neredeyse yok gibi. Tekneler geliştikçe personel sayısı azalıyor. Ben başladığımda 20 yaş altı 15 kişi vardı, şimdi ise sadece bir kişi var. Dolayısıyla balıkçı sayısı giderek azalıyor. Gençler, bu mesleği tercih etmiyor çünkü oldukça zorlu bir iş” dedi. – TRABZON

Related Posts

Kayseri’de Mobilya Fabrikasında Yangın

Kayseri OSB’deki bir mobilya fabrikasında çıkan yangına itfaiye ve TOMA ekipleri müdahale ediyor.

Borsa günü yükselişle tamamladı (21 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 250,02 puan artarken, toplam işlem hacmi 113,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,93, holding endeksi yüzde 2,02 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,27 ile gayrimenkul …

Bulaşıkçıydı, dünyanın en değerli şirketini kurdu

Bir zamanlar restoran mutfaklarında bulaşık yıkıyordu, bugün ise trilyon dolarlık bir teknoloji devini yönetiyor… Tayvan doğumlu Jensen Huang, sıra dışı kariyeri ve vizyoner liderliğiyle yalnızca teknoloji ağını değil, tüm iş dünyasını etkileyen bir figüre dönüştü…

Kars’ta Konut Satışları Artıyor

Kars’ta Haziran ayında 383 konut satışı gerçekleşti, piyasa hareketlendi.

Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik 2025 yılı ilk yarı finansal verilerini açıkladı

Sigorta ve hayat emeklilik sektörünün öncü şirketleri Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik, 2025 yılının ilk yarısında da istikrarlı büyümelerini sürdürerek toplamda 16,6 milyar TL rekor net kârlılığa imza attı.

Piyasalar hareketli… Altın gaza bastı

Merkez bankalarının rekor alım hamleleri ve jeopolitik/endüstriyel belirsizliklerin yoğunlaşması ile altın yükselişine devam ediyor.