İktidar İmamoğlu operasyonu konusunda ABD’den ne umdu, ne buldu? İmamoğlu gündemi krize dönüştü!

7

İBB Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyonun ardından Dışişleri bakanı Hakan Fidan soluğu ABD’de aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile yapılan görüşmede diplomasi kulislerine göre İmamoğlu operasyonu masadaydı.

Rubio ile Hakan Fidan görüşmesinin ardından, şaşırtıcı şekilde ortak açıklama yapmadı.

Rubio görüşmenin hemen ardından X hesabından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına tepki gösterdi. Rubio, “Türkiye’deki son tutuklamalar ve protestolarla ilgili endişelerimi dile getirdim. “ notunu paylaştı.

ANKARA YALANLADI, RUBIO DAHA AÇIK KONUŞTU

Bu paylaşım üzerine Türk ‘kaynaklar’ “Bu konu görüşmede gündeme gelmedi” diye art arda ajanslara açıklama yaptı. Reuters’a da benzer bir açıklama gidince ABD’li Bakan daha açık konuştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı, “Bu konuyu Dışişleri Bakanı (Hakan Fidan) ile olan görüşmemde tam da şimdi kullandığım ifadelerle dile getirdim” dedi.

Rubio, “Neler olup bittiğine dair herkesin gördüğü haberleri biz de izliyoruz. Bu protestolar ve bazı haberler konusunda kesinlikle endişeliyiz.” dedi. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının yalanlamasıyla ilgili de konuşan Rubio, “Dışişleri Bakanı ile bu konuyu gündeme getirdim ve muhtemelen tam olarak şu anda kullandığım kelimelerle, ‘bu haberleri izliyoruz ve açıkçası görmek rahatsız edici’; bu terimlerle konuştuk.” ifadelerini kullandı.

Rubio, konuyla ilgili soruya şöyle yanıt verdi:

“Dışişleri Bakanı ile bu konuyu gündeme getirdim ve muhtemelen tam olarak şu anda kullandığım kelimelerle, ‘bu raporları izliyoruz ve açıkçası görmek rahatsız edici’; bu terimlerle konuştuk. Ancak dediğim gibi, bu tür istikrarsızlıkları ya da bir dizi konuda ortak olmayı umduğumuz ülkelerde bu tür şeylerin yaşanmasını görmek istemiyoruz”

“AMA’ SI DA VAR”

ABD Başkanı Donald Trump’ın ilk yönetim döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok iyi bir çalışma ilişkisi vardı. Türkiye bunu yeniden başlatmak istiyor ama onlar bir NATO müttefiki ve biz de onlarla Suriye’de ve başka yerlerde işbirliği yapmak istiyoruz. Dolayısıyla hem endişelerimizi dile getirip hem de ortaklaşa yapabileceğimiz başka pek çok şey olduğunu anlamanın mümkün olduğunu düşünüyorum. Olgun bir dış politika yürütmenin dengesi budur.”

“TRAJİKOMİK ÖRNEKLERDEN BİRİ…”

Deneyimli dış politika yazarı Cansu Çamlıbel, T24’teki köşesinde yaşananları şöyle özetledi:

Erdoğan hükümetinin İmamoğlu sürecini yönetme konusunda Trump yönetiminin tavrına ne kadar bel bağladıklarını anlatan en trajikomik örneklerden biri Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın mevkidaşı Marco Rubio ile önceki gün Washington’da yaptığı görüşmeden sonra vuku buldu. Rubio ve Fidan ortak bir basın toplantısı düzenlemedi. Basın toplantısı olmayan durumlarda taraflar genelde birbirlerinin görüşmeye ilişkin yapacağı kısa yazılı açıklama (readout) üzerinde genelde mutabık kalır. Ancak Rubio resmi X hesabından yaptığı 4 cümlelik açıklamada “Türkiye’deki son tutuklamalar ve protestolarla ilgili endişelerimi dile getirdim” yazınca ortalık karıştı. ‘Bir Türk yetkili’ AKP kurmaylarının böyle kritik anlarda başvurduğu yegane basın kuruluşu olarak bizim camiada esprisi konusuna dönüşen Reuters’a yaptığı telaşlı açıklamayla Rubio’yu yalanladı. Türk tarafının iddiasına göre ‘sorun’ görüşmelerde Rubio’nun sosyal medyada dile getirdiği şekilde değil ‘farklı’ şekilde ele alınmıştı.

Mehmet Şimşek