Llama’nın yeni gelir modeli tartışma yarattı

Meta’nın Yeni Gelir Modeli ve Tartışmaları

Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, temmuz ayında yaptığı bir blog gönderisinde, Meta’nın açık erişimli Llama AI modellerine “erişim satmanın” şirketin iş modeli olmadığını belirtmişti. Ancak, yeni bir mahkeme dosyasına göre Meta, Llama modelleriyle ilgili gelir paylaşım anlaşmaları yaparak en azından bazı kazançlar elde ediyor.

Kadrey ile Meta davasında, Meta’nın Llama modellerini, yüzlerce terabaytlık korsan e-kitapla eğitmekle suçlandığına dair bir dava dosyasında, Meta’nın bu modelleri barındıran şirketlerle gelir paylaşımında bulunduğu ortaya çıktı. Bu dava, Meta’nın Llama modellerini barındıran firmalarla, bu modelleri kullananlardan elde edilen gelir üzerinden bir pay aldığını gösteriyor.

Mahkeme dosyasına göre, Meta’nın gelir paylaşımı yaptığı barındırıcılar arasında AWS, Nvidia, Databricks, Groq, Dell, Azure, Google Cloud ve Snowflake gibi isimler bulunuyor. Ancak, hangi barındırıcıların Meta’ya ödeme yaptığına dair spesifik bir bilgi yer almıyor.

Facebook, hikayelerden para kazanma dönemini başlattı

LLAMA VE GELİR MODELLERİ

Zuckerberg, Meta’nın Llama modellerinin erişimini lisanslama ihtimalini, nisan ayında bir kazanç çağrısı sırasında gündeme getirmişti. O dönemde, Llama’yı diğer yollarla da gelir elde etmek için kullanma fikrini, örneğin iş mesajlaşma servisleri ve “AI etkileşimlerinde” reklam gibi yöntemlerle de monetizasyon yapma önerisini dile getirmişti. Ancak Zuckerberg, bu konuda net detaylar vermemişti.

Zuckerberg, Microsoft, Amazon veya Google gibi büyük teknoloji firmalarının bu hizmetleri tekrar satmayı planlamaları durumunda Meta’nın gelir paylaşımı yapmayı düşündüğünü belirtmiş ve “Bu tür hizmetleri tekrar satmayı planlayan biriyseniz, bizim de bir kısmını almamız gerektiğini düşünüyoruz. Yani bu tür anlaşmalar yapmayı planlıyoruz ve bunu biraz yapmaya başladık,” diye konuşmuştu.

Meta, Llama 3.3 modelini tanıttı

LLAMA’NIN META’YA KATKILARI VE GELECEK PLANLARI

Zuckerberg, Meta’nın Llama’dan sağladığı en büyük faydanın, yapay zeka araştırma topluluğundan gelen model geliştirmeleri olduğunu da vurguladı. Meta, Llama modellerini şirketin ürünleri ve platformları arasında, örneğin Meta’nın yapay zeka asistanı Meta AI gibi araçlarda kullanıyor.

Zuckerberg, bu açık erişim modelinin Meta’ya fayda sağladığını belirterek, “Bunu açık bir şekilde yapmanın bizim için iyi bir iş olduğunu düşünüyorum. Ürünlerimizi daha iyi hale getiriyor, çünkü endüstride kimsenin standartlaştırmadığı bir model oluşturmak yerine, herkese açık bir şekilde çalışıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Meta, Community Notes kayıtlarını başlattı

YATIRIM VE ABONELİK PLANLARI

Meta, bu yıl yapay zeka yatırımlarını artırmayı planlıyor. Şirket, 2025’te veri merkezlerine ve AI geliştirme ekiplerinin büyütülmesine yatırım yapmak için 60 milyar dolarla 80 milyar dolar arasında bir sermaye harcaması yapmayı hedefliyor. Bu harcama, Meta’nın 2024 yılındaki harcamalarının neredeyse iki katı olacak.

Meta, bu yatırımları karşılamak için Meta AI için bir abonelik hizmeti başlatmayı da değerlendiriyor. Bu hizmet, asistanın belirli yeteneklerini artırmayı hedefliyor ancak ne tür ek özellikler sunulacağı henüz açıklanmış değil.

Related Posts

Spotify’a yakında HiFi desteği geliyor! Fazladan internet harcayacak

Spotify için birkaç yıl önce tanıtılan HiFi yani kayıpsız ses kalitesine yönelik yeni gelişmeler var. Uzun bir süredir beklenen HiFi altyapısının yakında Spotify için sunulması bekleniyor.

Şifreler tarihe karışacak! Apple bombayı patlattı

Apple yeni projesi ile birlikte şifre olmadan cihazlar arasında veri aktarımının güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayacak.

Wi-fi şifresi unutkanlığına son: İşte farklı cihazlarda kayıtlı parolaları bulmanın pratik yolları

Belki de modemin arkasında başka bir odada bulunan uzun bir karakter dizisi ya da evin bir yerlerinde bir yapışkan not kağıdına yazılı. Her iki durumda da, bir arkadaşınızı, aile üyenizi veya iş arkadaşınızı rahatsız etmeden ya da kendi …

Nijerya’dan yapay zekaya 7,5 milyon dolarlık yatırım

Nijerya federal hükümeti, Gates Vakfı işbirliğiyle yapay zeka temelli çözümlerin geniş çapta uygulanmasını hedefleyen 7,5 milyon dolarlık “Nijerya Yapay Zeka Ölçekleme Merkezi”ni hayata geçirdi.

WhatsApp’ta telefon numarası vermeden sohbet imkanı başlıyor

WhatsApp, kullanıcıların gizliliğini korumaya yönelik uzun süredir beklenen bir adımı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Platform, tıpkı rakipleri Telegram ve Signal gibi kullanıcı adı (username) sistemini uygulamaya koymak üzere çalışmalarını hızlandırdı. Artık kullanıcılar, telefon numarası paylaşmadan sohbet başlatabilecek.

Google’dan yapay zekada yeni hamle: Modeller artık telefonlarda çevrimdışı çalışacak

Teknoloji devi Google, geçtiğimiz hafta içerisinde kullanıcıların yapay zeka geliştirme platformu Hugging Face gibi kaynaklardan edindikleri çeşitli açık erişimli yapay zeka (AI) modellerini telefonlarında yerel olarak çalıştırmalarına imkan veren …