Şirketler yapay zeka becerilerine sahip çalışanları işe almayı planlıyor


Şirketler Yapay Zeka Becerilerine Sahip Çalışanları İşe Almayı Planlıyor

İSTANBUL (İGFA) – Dünya Ekonomik Forumu, küresel işgücünün ve iş dünyasının karşı karşıya olduğu dönüşümleri ele alan ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporunu yayımladı.

PERYÖN’ün çatı derneği EAPM’nin paydaşlığında ülke verilerinin derlenmesine liderlik ettiği raporda, küresel işgücünün yanı sıra Türkiye işgücüne ve iş hayatına dair çarpıcı veriler de yer aldı. 55 ülke ve 22 sektör grubundan 14 milyondan fazla çalışanı temsil eden 1000’den fazla işverenin katılımıyla hazırlanan rapor, işgücü piyasasındaki dönüşümleri, en hızlı büyüyen ve gerileyen meslekleri, kritik beceri gereksinimlerini ve iş dünyasının geleceğine dair stratejik öngörüler sunuyor.

2030 Yılına Kadar Küresel İşgücünde 170 Milyon Yeni İş Yaratılacak

Rapora göre, 2030 yılına kadar küresel işgücünde 170 milyon yeni iş yaratılırken, 92 milyon işin de geçerliliğini yitireceği ön görülüyor. Bu değişim, toplam istihdamda yüzde 7’lik net bir artış anlamına geliyor. Teknolojik değişimlerin itici güç olduğu bu dönüşümde, yapay zekâ, büyük veri ve dijital okuryazarlık gibi teknolojiyle ilgili becerilere olan talep hızla artıyor. İşverenlerin yüzde 86’sı, yapay zekâ ve bilgi işlem teknolojilerinin iş modellerini dönüştüreceğine inanıyor.

Türkiye verilerine göre, yapılan bir rapora göre, Türkiye’de işletmelerin yüzde 94’ü yapay zeka programlarını kullanırken, bu oran globalde yüzde 88 seviyesinde bulunuyor. Şirketlerin yüzde 78’i, yapay zeka becerilerine sahip yeni çalışanları işe almayı planlıyor ve yüzde 70’i mevcut çalışanlarını yapay zeka teknolojilerine uyum sağlamaları için eğitmeyi hedefliyor.

PERYÖN Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay, konuyla ilgili olarak, “Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporu, küresel işgücünün ve iş dünyasının dönüşümüne dair önemli veriler içeriyor. Türkiye’de temel becerilerin yüzde 44’ünün değişmesi bekleniyor ve bu oran küresel ortalamayı aşıyor. Türkiye’de en hızlı gelişen beceriler arasında yapay zekâ, büyük veri, teknolojik okuryazarlık ve siber güvenlik bulunuyor. Bu dönüşümün başarılı olabilmesi için teknolojik yatırımların yanı sıra insan odaklı yönetim, eğitim ve yeni beceri kazandırma süreçlerine odaklanmak gerekiyor. Raporda, kurum kültürüne önem veren Türk kuruluşlarının çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık odaklı olduğu belirtiliyor” dedi.


Related Posts

Finlandiya’da savaş uçağı yere çakıldı! Pilotun o hamlesi hayatını kurtardı

Finlandiya Hava Kuvvetlerine ait bir savaş uçağı, Rovaniemi kentindeki askeri bir alana düştü, öncesinde pilot kendini güvenli şekilde fırlattı. Finlandiya’nın YLE ajansının haberine göre, Finlandiya Hava Kuvvetlerinin sosyal medya platformu X’teki …

O ilde taziye yemeği kaldırılıyor

Mardin’de, yakınlarını kaybedenlerin verdiği taziye yemeği geleneğinin kaldırılmasına yönelik valilik ve müftülük tarafından çalışma başlatıldı.

DMM: Özgür Özel’e saldıran kişinin GBT’sinin silindiği iddiaları doğru değil

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında yer alan, ‘Özgür Özel’e saldıran ve daha önce kasten cinayetten hüküm giyen S.T.’nin GBT’si silinmiş’ şeklindeki iddialar doğru değildir” denildi.

Eşi Merve’nin Icardi’ye yazdığı mesajı görünce Fenerbahçeli Kadir evi terk etti

Televizyon programına katılan evli bir çiftin arasına tuttukları futbol kulüpleri girdi.

HSK üyeliği için adaylar belli oldu

Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) görev süresi dolacak 5 üyenin yerine seçilecek ve TBMM Genel Kurulu’na sunulacak 15 aday, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda seçildi.

Prof. Ercan hayati müdahaleyi anlattı: ‘Olmasaydı bugün aranızda değildim’

Prof. Övgün Ahmet Ercan, “Alın üstü başımdan bir delik açıp kan akmaya başlaması, beyin kanamamı, ayrıca inmeyi engelledi” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir